Is het je droom om ooit je eigen baas te zijn? En breekt die ‘ooit’ dit jaar voor je aan? Dan ben je vast benieuwd naar welke formaliteiten jou te wachten staan. Wij loodsen je doorheen de nodige stappen en sommen de voorwaarden op, waaraan je absoluut dient te voldoen vooraleer je de zelfstandige sprong maakt!

Voorwaarden als zelfstandige

  • Je bent 18 jaar of ouder;
  • Je bent een Europese burger;
  • Je hebt een vurige gedrevenheid voor een eigen onderneming. En niet onbelangrijk, je hebt een concreet idee dat je tot uitvoering wenst te brengen.

3 tips voor de beginnende zelfstandige

Om je op de goede weg te helpen, raden we je enkele onmisbare tips aan. Als je ze één voor één doorloopt, verlies je niets uit het oog!

Tip 1 Formaliteiten in orde brengen

Vooraleer je van een onderneming kan spreken, is het essentieel om een businessplan te bedenken – dat haalbaar is en waar je volledig achter staat – én dien je een sociaal verzekeringsfonds uit te kiezen. Zo dien je bijvoorbeeld sociale bijdragen te betalen van zodra je als zelfstandige werkt. Door je bij een verzekeringsfonds aan te sluiten, heb je recht op voordelen bij ziekte, moeder- of vaderschapsverlof, pensioen, invaliditeit, etc.

Tip 2 Aanvraag ondernemings- en BTW-nummer

Eender welke activiteit je wenst uit te oefenen, het is verplicht om je in te schrijven bij de Kruispuntbank van ondernemingen. Daarnaast ben je – zo goed als altijd – verplicht om een BTW-nummer aan te vragen voor je als zelfstandige aan de slag gaat. Vergis je niet, je ondernemingsnummer is je BTW-nummer!

Tip 3 Verzeker je!

Als zelfstandige dien je verplicht enkele verzekeringen aan te gaan, om zowel jezelf als je onderneming veilig te zetten. Zo heb je verplicht een autoverzekering nodig, een arbeidsongevallenverzekering, BA objectieve aansprakelijkheidsverzekering en BA zelfstandige verzekering. Uiteraard kan je jezelf nooit safe genoeg zetten en zijn er enkele verzekeringen die een mooie aanvulling kunnen bieden, zoals een BA Brandverzekering of Vrij Aanvullend Pensioen voor zelfstandigen. Voor meer info, kom gerust langs in ons kantoor!

Terug naar overzicht