Na een lange werkweek of op een dag als oudejaar, is de nood soms hoog om eens de remmen los te gooien. Hiermee gaat al snel een glaasje alcohol (of twee) gepaard en hopla… je hebt het zitten. Autorijden zit er niet meer in voor jou. Gelukkig bestaat er zoiets als ridesharing, carpooling of taxivervoer. Of iemand van je vrienden zich voorstelt als BOB of je ervoor kiest om een taxi te nemen, zijn beiden verstandige opties. Maar.. ben ik verzekerd als ik met iemand meerijd?

Rijd veilig, dan loopt alles op wieltjes

Je engageren voor een veilige rit naar je reisbestemming heeft zo zijn voordelen. Op nummer één staat vanzelfsprekend jouw veiligheid en die van anderen van zodra je een glaasje teveel op hebt, maar daar eindigt het niet. Het is namelijk ook veel milieuvriendelijker om met meerdere personen een wagen te delen dan wanneer iedereen apart rijdt. Maar vooraleer je dat doet, lichten we toe hoe het zit met jouw status als inzittende. Mag ik met eender wie meerijden? En ben ik verzekerd bij een ongeval?

Passagier of chauffeur?

Jij en een vriend rijden samen naar het werk: dit gebeurt sporadisch én jij bepaalt de bestemming? Dat mag zonder twijfel! Opgepast, zodra dit een zelfstandige activiteit wordt, waarbij je passagier de eindbestemming wel bepaalt, is het aangeraden om wat papierwerk in orde te brengen. Vanaf dat moment doe je namelijk dienst als een taxichauffeur, wat meer vraagt dan een verplichte autoverzekering alleen. Denk bijvoorbeeld aan een taxilicentie of een bewijs van goed gedrag en zeden. Ben je inzittende? Dan ben je safe! De autoverzekering van je chauffeur zorgt er namelijk voor dat jij als medereiziger, als derde, verzekerd bent zodra er een ongeluk plaatsvindt.

Voorwaarden voor je taxichauffeur

Twijfel je nog over het al dan niet meerijden met een taxichauffeur? Overloop dan even dit lijstje want hiermee ben je weldegelijk verzekerd op een veilige rit.

–       De auto waarmee de taxichauffeur rijdt, is zowel ingeschreven als verzekerd in België,

–       De bestuurder is minstens 21 jaar oud en is in het bezit van een rijbewijs B (voor minimaal 2 jaar),

–       De bestuurder kan een bestuurderspas tonen,

–       De bestuurder kan een bewijs van goed gedrag en zeden voorleggen.

Een extra weetje: zo’n verplichte autoverzekering is niet voldoende als je naar een land reist dat niet op de groene kaart staat. De chauffeur dient dan te beschikken over een extra verzekering voor jou als inzittende. Dus wees je daarvan bewust en informeer goed!

Terug naar overzicht